f Schworks sprank noot 5
hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank
 noten naar het begin naar de vorige sprank
 noot naar de volgende sprank
 noot naar de laatste sprank
 noot

sprank noot 5

Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

columns


verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks


copyright Schworks


communicatie is samensprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Waarom gaat het goed eigenlijk?

Als ik kijk naar de werking van communicatie, dan slaat de verbazing toe. Alleen al de weg van vage gedachte naar (geschreven of uitgesproken) woorden. Wat er hiervoor allemaal in mijn hersentjes moet gebeuren. Dit is alleen nog maar een poging tot communicatie. Woorden moeten gevonden worden, geordend, spieren moeten in beweging worden gezet. Als het goed is ontstaat er een leesbare zin of een verstaanbare tekst. Ik heb veel geoefend en veel teruggekoppeld (en u ook) -).

terugkoppelen
Dat terugkoppelen is de kern van het verhaal. Begrijpt de ontvanger mij? Geluiden, een hoofdknikje, of bijvoorbeeld duizend nieuwe klanten zijn het resultaat als de communicatie begrepen wordt. Indirecte communicatie is een stuk moeilijker in te schatten. Als je duizend brieven verstuurt, dan reageert er altijd iemand, maar daarmee is de communicatie nog niet succesvol. Er is zelfs sprake van een enorme energieverspilling.

naar vader of moeder
Optimaal communiceren is misschien wel communiceren zonder verspilling. Ieder uitgezonden signaal is dan welkom bij de ontvanger. Je moet daarvoor aardige, slimme, doordachte, betrouwbare signalen uitzenden. Signalen die de ontvanger ondersteunen en gelukkig maken. De meeste mensen doen dat meestal. Iedereen zoekt zijn leven lang, vooral onbewust, de bevestiging van vader of moeder.

De vorige sprank gaat over vooroordelen,
klik hiervoor op het plaatje.