hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank
 noten naar het begin naar de vorige sprank
 noot naar de volgende sprank
 noot naar de laatste sprank
 noot
sprank noot 23


Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

40 zomercolumns
verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks
copyright © Schworks


communicatie is samensprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Mannetjes vs Angst

Communicatie moet spannend zijn, vitaal en actueel. Wie zit er op saaiheid te wachten? Maar wat de kemphanen mannetjes er van bakken is nou ook niet erg verheffend. De Amerikaanse president Bush maakt op mij een angstige, benepen indruk. Hij mikt ook op angst en op de wapenlobby, hij heeft inmiddels een hele oorlog achter zijn naam met heel wat meer doden dan de aanslagen op 11 september 2001 en met geen enkele garantie op succes, want volgens mij kweekt hij haat. De pijn die mensen elkaar aandoen kost weer generaties om de wonden te helen, mits er intussen geen nieuwe wonden ontstaan. Hoe durven wij toch te communiceren door middel van geweld?

Aap vs aap
De Amerikaanse verkiezingen vormen het grootste massacommunicatiespel dat mensen spelen Een perfect gesublimeerd en geregisseerd klassiek gevecht om de macht in een apenkolonie. Een gevecht dat bovendien alle andere apenkolonies raakt. Alleen mogen de apen buiten de VS niet meespelen. En vrouwelijke topapen dat zien we noch in de VS, noch in China, noch in Rusland. Experiment dat nooit veel slechter uit kan pakken, dan het huidige haantjesgedoe.

USA vs VN
Ondanks een snel groeiende global community wordt de boel niet geleid door de VN, maar door de VS, alsof het Amerikaanse consumptiepatroon zaligmakend is en haalbaar voor de hele wereld. Dat is het Fukuyama scenario. Kijkt u eens bij het RIVM als u in milieu- of energievraagstukken geļnteresseerd bent. Dit verhaal gaat over communicatie. Over de balans tussen mijn en jouw droom. Over een gezonde balans. Luisteren en genieten vs bang zijn en bang maken. Ook ik heb deze les te leren.

De vorige sprank gaat over agressie. Klik hiervoor op het plaatje.