hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank
 noten naar het begin naar de vorige sprank
 noot naar de volgende sprank
 noot naar de laatste sprank
 noot
sprank noot 22


Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

40 zomercolumns
verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks
copyright Schworks


communicatie is samensprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Een rotschop is ook communicatie

Op de Deining mailinglist (www.deining.org) stelde Kor Goutbeek dat een rotschop ook een vorm van communicatie is. Een definitie was inmiddels al in beeld: Er is sprake van communicatie wanneer een reeks gegevens, die betekenis heeft voor een bepaald proces, wordt overgebracht naar een ander proces en daarvoor ook een betekenis heeft (vrij naar Ray Kurzweil).

Communicatie is samen verder komen?
Die rotschop past in de definitie. Uiting van woede vertaald in signalen naar spieren en door de ontvanger misschien begrepen als ik heb een probleem. Moeders vinden dat een draai om de oren soms wonderen doet. In het Midden Oosten zie je de haat en de verwijdering groeien. Generaties mensen in de Balkan kunnen niet positief op elkaar reageren vanwege de oorlogstrauma's.

Oorvijg uit liefde
Kinderen (en volwassenen) verkennen grenzen. Ouderliefde zal kinderen voor gevaar proberen te behoeden, desnoods vertaald in een oorvijg. Maar het is een gevaarlijk gebied gezien het aantal mishandelde kinderen, ook in Nederland. Psychisch geweld is misschien nog wel erger. Geweld leidt sowieso tot angst en dat is niet de leuke, constructieve geestesgesteldheid van waaruit contact met een ander een feest en een eer is.
Met dank aan Deining.

De vorige sprank gaat over projectie. Klik hiervoor op het plaatje.