hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank

 noten  naar het begin naar de vorige sprank noot naar de volgende sprank
 noot naar de laatste sprank
 noot

sprank noot 19Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

40 columns
verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks
copyright © Schworks


communicatie is samen


sprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Agressieve communicatie

Pijn voel je, dus daar reageer je op. Ook een bedrijf hoeft pijn niet te ontkennen. Maar bedrijven reageren als het goed is weloverwogen, niet alleen maar emotioneel. Mensen worden boos of ze slaan juist dicht. Waarom doet iets (psychisch) pijn? Omdat ik me een eerdere onaangename ervaring herinner, heb ik geleerd. Die woede of dat dichtslaan zegt dus meer over mezelf, dan over de directe aanleiding. Dat klopt, heb ik vervolgens ontdekt. Heel vaak is die directe aanleiding alleen een misverstand.

Keurige reclame
Bedrijven zijn nooit boos in reclame. Altijd correct en hoffelijk, je scheldt elkaar niet uit. Alleen belangengroepen als de RAI, de Bovag, Greenpeace of studenten schelden in hun uitingen, het liefst op de overheid.
Iedereen zou alleen op zichzelf moeten schelden.
Bedrijven die echt ergens in geloven, die strijden met meer passie, die gaan ergens voor. Dat getuigt van lef en schept duidelijkheid. In oorlogen gaan mensen ook ergens voor. Meestal verbetering van hun armetierig lot. De extreem hoge werkeloosheid in Palestina verklaart veel.

Verstandige communicatie
Wie boos is moet naar zichzelf kijken. Waarom ben je boos, geļrriteerd? Wat is dat voor onbewuste pijn uit het verleden? Heb ik mijn werk niet goed gepland, of voorbereid? Doe ik mijn best niet? Als ik er niets aan kan doen, dan hoef ik ook niet boos te worden. Als iemand mij opzadelt met problemen, dan kan ik toch ook met aandacht reageren? Succesvolle communicatie is open, eerlijk, betrokken en vooral echt.

De vorige sprank gaat over emotioneel krediet
klik hiervoor op het plaatje.