hoog in de lucht, stevig op de grond

Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844Omslag Zwervende Stenen, boek van Katri Schweitzer

Zwervende Stenen
Fins Verleden

Anna Siemens
(pseudoniem voor Katri Schweitzer)

2019
CV


mail


h o m ecopyright © Schworks
flaptekst Zwervende Stenen

In 1994 vond Katri op familiezolders de eerste Zweedstalige dagboeken van haar Finse overgrootmoeder Anna Idman. Het leek haar een schat. Ze nodigde twee Nederlandse studenten uit die Zweeds studeerden om deze dagboeken te vertalen. Er kwam een indrukwekkende geschiedenis in beeld en een prachtig tijdsbeeld van Finland en de industriestad Tampere tussen 1900 tot 1940. De dagboeken vormden het begin van een lange zoektocht en een intens schrijfproces. Geleidelijk aan bleek dat Katri's Nederlandse familie helemaal niet wilde dat Katri een boek schreef over de behoorlijk sensationele familiegeschiedenis. Een familieveto maakte publicatie lang onmogelijk. Haar Finse familie daarentegen was wel blij met de interesse en het werk van Katri. Zij wezen haar de weg naar getuigen, archieven en historici.

Een tweede schat waren de prachtige zwart wit foto's die Anna Idman heeft gemaakt. Katri vond er vele tientallen, die bijna allemaal in het boek zijn opgenomen.

In 2019 verscheen uiteindelijk het boek in een piepkleine oplage tijdens een klein seminar met Finse en Nederlandse sprekers.

Het boek is ook in het Fins vertaald en hierdoor toegankelijk geworden voor een Finstalig publiek. De historicus en voormalige stadsarchivaris van Tampere, Ari Järvelä, heeft Katri's boek als basis genomen voor zijn boek over een crucuile episode in de ontwikkeling van Tampere. Dit boek is in 2021 verschenen.

Van Zwervende stenen is door een lezer in mei  2023 een pdf gemaakt.
Deze kunt u hieronder gratis downloaden, (125.mb)