hoog in de lucht, stevig op de grond

Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844Omslag Zwervende Stenen, boek van Katri Schweitzer

Zwervende Stenen
Fins Verleden

Een familiegeschiedenis


Anna Siemens
(pseudoniem voor Katri Schweitzer)

2019
CV


mail


h o m ecopyright © Schworks
flaptekst Zwervende Stenen

In 1994 vond Katri op familiezolders de eerste Zweedstalige dagboeken van haar Finse overgrootmoeder Anna Idman. Ze was enthousiast.Het leek haar een schat. Ze nodigde twee Nederlandse studenten uit die Zweeds studeerden om deze dagboeken te vertalen. De dagboeken vormden het begin van een lange zoektocht, waarbij geleidelijk aan bleek dat haar Nederlandse familie helemaal niet wilde dat Katri een boek schreef over de behoorlijk sensationele familiegeschiedenis uit de dagboeken. Haar Finse familie daarentegen was wel blij met de interesse en het werk van Katri. Zij wezen haar de weg naar archieven en historici.

Een tweede schat waren de prachtige zwart wit foto's die Anna Idman heeft gemaakt. Katri vond er vele tientallen, die bijna allemaal in het boek zijn opgenomen.

Uiteindelijk is het boek ook in het Fins vertaald en hierdoor toegankelijk geworden voor het Finse publiek. De historicus en voormalige stadsarchivaris van de Finse industriestad Tampere, Ari Jarvilinen, heeft Katri's boek als basis genomen voor zijn boek over een belangrijke episode in de ontwikkeling van Tampere. Dit boek is in 2021 verschenen.

Het boek is sinds 2023 als pdf beschikbaar en te downloaden, (121.mb)