hoog in de lucht, stevig op de grondeen blik op het leven
 
 
30 augustus 2000

Watch the brain

Onlangs las ik dat onze hersenen honderd miljard cellen rijk zijn.
Die cellen werken stervormig en niet lineair zoals computers. Dat is een gigantisch verschil.
Het aardige van internet is dat iedereen met een eigen site ook een stervormig netwerk bouwt door de externe links die op een site staan.
Ook providers vormen sterren door hun verbindingen met enerzijds consumenten en anderzijds hubs die de signalen doorgeven.
Er zijn dus paralellen met onze hersenen.
Verder is er de autonomie van het internet. Opgezet als onuitschakelbaar militair informatiesysteem is het geworden tot "onuitschakelbaar" informatiesysteem voor het menselijk ras. Net zo autonoom, verrassend en veelzijdig als het denken van mensen. Iedereen met een site levert naar eigen inzicht zijn autonome optimale bijdrage. Internet is dus niet beter of een verbetering. Al het kwaad van de wereld is in principe in dezelfde mate ook op internet aanwezig. Het gaat er echter wel op lijken dat we er in slagen om op een wereldschaal onze hersenen na te bouwen en uiteindelijk maken we dus collectieve hersenen. Ondanks alle beperkingen is het huidige, evolutionair gezien razendsnelle, ontstaan van die collectieve hersenen een groot wonder.Vorige week was er een debatje over sociale dienstplicht.Op dinsdag 22 augustus verscheen deel 2.

Op 23 augustus verscheen deel 3.
De column van 29 augustus? Klik op het plaatje.    112
gewoon doorwerken Roeland!
          copyright op deze site Schworks