hoog in de lucht, stevig op de grondutopiste
 
 
23 augustus 2000

Sociale dienst "plicht" (3)

Op de hellingen van Utopia is het moeilijk garen spinnen.
Vrijwillig een sociaal jaar, dat zou het ideaal zijn.
"Sociale dienstplicht is angst van oude regenten dat ze onverzorgd achter blijven, omdat ze altijd zo harteloos geregeerd hebben." Het gescheld was heftig. Op mijn aardsconservatieve EO denkbeelden. Nog erger zelfs, dictatoriale slavernij was het, pure machtswellust.
Hout sneed het argument dat jongeren in een klap definitief een hekel zouden krijgen aan alles wat zielig was.
Maar als het nu volkomen gewoon zou zijn, dat je nooit anders geweten hebt, dan dat je zo vlak voordat je definitief de wereld in vliegt een jaartje sociaal werk moet doen. Zo is het gewoon, het hoort bij het leven, zoals je verjaardag of tanden poetsen. Trouwens je krijgt gewoon het minimumloon. En sociaal werk hoeft niet alleen met zieke ouderen te zijn, het kan ook met doofstomme kinderen of aangespoelde asielzoekers die de weg in Nederland moeten leren. Lijkt mij.
Maar misschien schep je met een sociaal werkjaar wel weer een enorme bureaucratie en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Misschien moeten we met zijn allen beslissen dat de salarissen in de zorg tien jaar lang met tien psprank ent omhoog moeten en dat dat geen invloed heeft op de andere salarissen.

Uw reactie hoor ik graag!


De column van maandag 21 augustus is het uitgangspunt van dit debat.Op dinsdag 22 augustus verscheen deel 2.

gewoon doorwerken Roeland!

          copyright op deze site Schworks