hoog in de lucht, stevig op de grondpoleegster
 
 
22 augustus 2000

Sociale dienstplicht (2)

Het idee om een soort van sociale dienstplicht in te voeren leidde gisteren tot een intensief debat op Deining, de mailinglijst van zelfstandige communicatieprofessionals www.deining.org
Zo'n zestig mailtjes over dit onderwerp vlogen op en neer. Van voorstanders, ervaringsdeskundigen en fanatieke tegenstanders.
Ik ben voor, laat ik dat vooropstellen. Zo na de middelbare school een jaartje meewerken in de zorgsector lijkt me zeer gezond en een goede oplossing voor de problemen in de zorg.
De tegenstanders waren ongerust dat bedlegerige patiŽnten nu door ondeskundige jongeren gewassen zouden worden. Ze vreesden de liefdeloze ongemotiveerdheid van de onvrijwillige zorgers.
In het debat werd de term 'sociale dienstplicht vervangen door "sociaal werkjaar".
Helemaal boos werd een enkeling door mijn suggestie dat wij de kracht hadden om de sociale dienstplicht in te voeren, als we tenminste met zijn allen het debat op iedere relevante plek aan zouden kaarten, media, politieke partijen, zorgorganisaties. Zo kan het onderwerp op de agenda komen. Een referendum over het onderwerp, eindelijk weer een issue voor de PvdA, bijvoorbeeld.
Eťn ouder vond dat hij het zijn kinderen niet kon aandoen als hij er mede de oorzaak van was dat ze rond hun achttiende een jaar poep zouden moeten ruimen.

Het debat over sociale dienstplicht is in ieder geval begonnen.
Ook u kunt deelnemen.

Uw reactie hoor ik graag!


De column van gisteren is het uitgangspunt van het debat.


gewoon doorwerken Roeland!

          copyright op deze site © Schworks